Ce sunt produsele BIO si de ce va este util sa le includeti in rutina zilnica

A fost odata ca niciodata…” Astfel incep cele mai multe basme si povesti pe care ni le dorim cu final fericit, pe care le citeam pe nerasuflate in copilarie sau le citim cu drag copiilor nostri. Basmele si povestile la care faceam referire sunt plasmuite in baza unor idei fara legatura cu realitatea. Exista insa si povesti rupte din viata reala, interesante prin credibilitate si lectia de viata pe care o ofera.

Cand vine vorba despre subiectul de azi, povestea incepe de la au fost odata oameni care mancau sanatos, fara sa numeasca produsele pe care le consumau BIO. Mancau si traiau sanatos intr-o simplitate pe care preau putini dintre noi o mai pretuim. La un moment dat, in acelasi timp cu tehnologizarea si producerea alimentelor la scara industriala, apare insa ceea ce numim societatea de consum, un balaur cu multe capete al vremurilor moderne, capabil sa produca haos si chiar sa ne puna vietile in pericol.

Animalul fantastic, cu dimensiuni uriase, este intruchiparea raului de azi pe care putini o intuiesc. Societatea de consum presupune producerea la scara larga a alimentelor procesate care contin multi aditivi, conservanti si substante chimice care produc boli grave, atat de grave incat deseori nu pot fi tratate.

Nevoia de schimbare

Partea buna este ca exista si oameni care constientizeaza ca trebuie sa schimbe ceva. Sunt oameni care au inteles cat de nocive pot fi unele alimente pentru sanatate, sunt cercetatori care au facut studii pentru a dovedi acest aspect, sunt producatori care si-au propus sa cultive doar ecologic, fara modificare genetica, in armonie cu natura, si sunt antreprenori care utilizeaza tehnologia care asigura procesarea fara substante chimice.

Aceasta abordare a primit un nume, in ideea in care s-a dorit o diferentiere a produselor sanatoase de altele. Azi, este oarecum comun ca pe rafturile magazinelor sa se gaseasca produse BIO, ECO sau organice, toate aceste denumiri fiind similare, dar utilizate in functie de tara.

Ce inseamna produse BIO?

Produsele BIO sunt certificate in functie de niste reguli general valabile oriunde in lume. Certificarea este un atribut al organismelor de stat sau private, acreditate sa evalueze conformitatea produselor. Pe produsele BIO romanesti exista logo-ul Agriculturii ecologice.

Sunt certificate produsele care intrunesc conditiile impuse de Comisia Europeana, materializate in urmatoarele aspecte:

  • resursele pamantului sunt utilizate eficient prin rotirea culturilor;

  • pentru culturile cu produse BIO sunt restrictionate pesticidele chimice, fertilizatorii sintetici, antibioticele si alte substante similare;

  • se interzic modificarile genetice;

  • sunt incurajate resursele naturale: gunoiul de grajd pentru ingrasamant, de exemplu;

  • se folosesc specii de plante rezistente la boli;

  • animalele trebuie sa fie adaptate la mediu, crescute in aer liber si hranite cu furaje ecologice, in functie de fiecare in parte.

Avantajele produselor BIO sunt numeroase si le sustin eficienta

Benefice sanatatii umane si mediului incojurator, produsele BIO au potentialul de a schimba vieti mult in bine. Spre deosebire de produsele conventionale, cele certificate BIO ofera mai multe vitamine si minerale, un aspect care asigura un plus urias celor care le prefera. In plus, agricultura BIO este o metoda eficienta de pastrare a solului natural.

Zabe.ro este personajul pozitiv dintr-o poveste care, desi cu radacini adanci, a fost uitata cu trecerea anilor, insa renaste azi. Ne dorim sa contribuim la un stil de viata mai bun prin produse alimentare BIO si alte produse intr-o varietate generoasa.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *